Thuis wonen of op kamers? Geld besparen als student

Sinds het verdwijnen van de basisbeurs zijn de financiën van studenten erop achteruit gegaan. Geld besparen als student door langer bij je ouders te wonen? Of zijn er andere opties?

Geld besparen als student

Sinds de basisbeurs voor studenten vorig jaar verdween zijn veel studenten aangewezen op hun ouders, een bijbaan of ze moeten geld bijlenen. Het is in ieder geval noodzakelijk om geld te besparen als student. Eén manier is om langer bij je ouders te blijven wonen en de maandelijkse huur te besparen. Ook kan je natuurlijk vooraf sparen of wellicht hebben je ouders al wel voor jou gespaard. We bespreken in dit artikel de verschillende mogelijkheden.

Geld besparen als student: studiefinanciering met het leenstelsel

Sinds 2015 is de basisbeurs weggevallen. Wel hebben studenten een leenmogelijkheid: ze kunnen bij de overheid lenen tegen gunstige voorwaarden. Dit betekent een lage rente en een terugbetaaltermijn van 35 jaar. Maar toch is het belangrijk om nooit meer te lenen dan nodig: geld lenen kost immers geld. En wellicht zijn er alternatieven zodat jij geen schuld hoeft aan te gaan.

Geld besparen als student en studieschuld

Wanneer je uit huis woont als student, heb je ongeveer 1000 euro per maand nodig om in al je kosten te kunnen voorzien, aldus het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Hieronder vallen de basisbehoeften, zoals huur, collegegeld, studieboeken, boodschappen en vermaak. Dit is dan ook de reden dat een student maximaal 1000 euro per maand kan lenen bij de overheid. Met een maximale lening zou je dus een studieschuld van €48.000 euro oplopen over vier jaar tijd. Wanneer je ervoor kiest om een bijbaan te nemen naast je studie of bij je ouders te blijven wonen, hoef je minder geld te lenen.

Studenten wonen langer thuis voor geld besparen als student

De trend van langer thuis blijven wonen is dan ook wat we steeds vaker zien. Dit zorgt ervoor dat zij minder hoeven te lenen tijdens hun studie. Een nadeel van langer thuis wonen is uiteraard dat je niet overal bij kunt zijn en optimaal kunt genieten van het studentenleven. Toch is het wel vaak een slim idee om langer thuis te blijven om hoge studieschulden te vermijden.

Geld besparen als student

Een gunstiger scenario is wanneer je ouders geld sparen voor jouw studie. Doordat ouders vooraf geld opzij leggen, hoeven de studenten niet teveel te werken of geld bij te lenen. Ouders moeten om in alle kosten te kunnen voorzien flink vroeg beginnen met sparen. Krijg jij van je ouders een veel lager bedrag? Dan draagt dit in ieder geval bij, waardoor je op lagere maandkosten uitkomt.

Het voordeel van niet lenen en geld besparen als student

Een groot voordeel van het voorkomen van een studieschuld is dat je in een later stadium niet met hoge aflossing- en rentekosten zit. Aan een studieschuld zit je relatief lang vast, wat een belemmering kan zijn als je overweegt om ooit een huis te kopen. Daar heb je een hypotheek voor nodig, en die valt vele malen lager uit als jij nog een studieschuld achter je naam hebt staan. Kortom, langer thuis wonen om geld te besparen als student is vaak lang zo gek nog niet!