Kiezen voor banksparen of lijfrente? Lees er hier meer over!

Veel mensen zijn in dubio of het verstandiger is te kiezen voor banksparen of lijfrente. Wat is de beste methode om geld opzij te zetten voor de oude dag?

Wat is het verschil tussen banksparen of lijfrente?

Naast uw AOW-uitkering en pensioen, kan het prettig zijn zelf ook geld bij te sparen voor je oude dag. Daarbij is het soms lastig om te bepalen wat de beste methode is. Eén eerste optie is banksparen, een andere optie is lijfrente. De meeste voorwaarden die gelden voor een lijfrente gelden ook voor banksparen. Waar je voor kiest is dus een kwestie van persoonlijke situatie en voorkeur. In dit artikel gaan we verder in op het verschil tussen banksparen en lijfrente en wat in jouw persoonlijke situatie het meest interessant is.

Wat is banksparen? Banksparen of lijfrente?

Banksparen is sparen met belastingvoordeel. Je opent een speciale bankspaarrekening, die geblokkeerd is. Dat betekent dat je het geld bij deze leningen voor langere termijn vastzet. Op die manier kun je lange termijn sparen met voordeel, bijvoorbeeld ter aanvulling van het pensioen.
Let op: wanneer je voor 2013 een huis hebt gekocht, kan banksparen ook gebruikt worden om de hypotheek af te lossen. Het verschil met gewoon sparen is dat je over banksparen geen vermogensbelasting hoeft te betalen, je betaalt alleen belasting over het geld dat je opneemt.

Wat is lijfrente? Banksparen of lijfrente?

Bij een lijfrenteverzekering gelden vaak dezelfde voorwaarden als bij banksparen. Echter is het bij lijfrente ook mogelijk om aanvullende financiële producten af te sluiten. Denk aan een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een lijfrenteverzekering sluit je af bij levensverzekeringsmaatschappij, een bank of een beleggingsinstelling.

Kies ik voor banksparen of lijfrente?

Wanneer je bepaalt hoe je je inkomensvoorziening gaat regelen voor je pensioen, is het belangrijk om de voor- en nadelen van banksparen en lijfrente met elkaar te vergelijken. Enkele belangrijke aandachtspunten daarbij zijn:
– Het financiële aspect: banksparen en lijfrente hebben maandelijkse kosten, zoals inleg of premie en eventuele aanvullende kosten. Ga na wat de kosten zijn voor beide methoden en bepaal wat in jouw situatie haalbaar is.
Hoe hoog e periodieke uitkering later is, met name van belang wanneer je kiest voor banksparen.
– Ga na wat de zekerheid is van beide methodes, op welk bedrag kun je (ten minste) rekenen, wat heeft meer risico?
– Gevolgen bij overlijden, wat gebeurd er bij overlijden? Hoeveel geld krijgen nabestaanden uitgekeerd?
– De maandelijkse kosten en uitkering wanneer de pensioengerechtigde leeftijd is behaald? Hoeveel geld blijft er beschikbaar?
Het is niet met zekerheid te zeggen of de maandelijkse kosten bij banksparen of lijfrente hoger of lager liggen. Ook het bedrag dat wordt uitgekeerd is niet direct te bepalen. Het is daarom erg belangrijk om offertes op te vragen en op basis daarvan de kosten te vergelijken. 42% van de mensen kiest er daarnaast voor om een onafhankelijk financieel adviseur in de arm te nemen.

Banksparen of lijfrente? Hoe zit het met het lang leven risico?

Wanneer je banksparen of een lijfrenteverzekering afsluiten, is het ook belangrijk om de levensverwachting mee te nemen in de overweging. Een lijfrente wordt uitgekeerd tot overlijden, ongeacht hoe oud je wordt. Bij banksparen bepaal je van te voren in hoeveel tijd het spaartegoed wordt uitbetaald. Vaak minimaal tot 20 jaar na pensioenleeftijd. Wanneer je langer leeft heb je geen recht meet op een uitkering. Je kunt daarom ook kiezen om het bedrag te spreiden tot over dertig jaar, waarbij je dus maandelijks een lager bedrag ontvangt.

Gevolgen bij overlijden en banksparen of lijfrente

Ook moet u rekening houden met de gevolgen bij overlijden. Een lijfrente stopt bij overlijden, de nabestaanden ontvangen dan niets (tenzij er een overlijdensrisicoverzekering is afgesloten). Bij banksparen hebben de nabestaanden recht op het bedrag op de bankspaarrekening. Dit is dus ook belangrijk om te overwegen.

Kortom, zet eerst de voor- en nadelen eens goed op een rij. Vraag offertes aan of win advies in van een financieel adviseur. Het is op later tijdstip eventueel mogelijk om over te stappen van een lijfrenteverzekering naar banksparen. Let op: er kunnen er hoge kosten verbonden zijn aan overstappen, aangezien de lijfrenteverzekering moet worden afgekocht.