Hoe werkt een auto kopen op basis van huurkoop?

Een auto op basis van huurkoop of toch leasen? Hier vind je informatie over een auto kopen op basis van huurkoop en hoe dit verschilt van leasen.

Een auto kopen op basis van huurkoop

Een auto kopen op basis van huurkoop lijkt op het leasen van een auto. Er is sprake van een schriftelijk leasecontract plus een aanbetaling en een slotbetaling. Vervolgens wordt er een maandelijkse betaling gedaan voor het gebruik van de kosten. Bij huurkoop is vaak een all-risk verzekering inbegrepen. Wanneer je kiest voor huurkoop is het dus belangrijk om op te letten dat de kosten niet te hoog oplopen. In sommige gevallen kan de slotbetaling zelfs hoger zijn dan de waarde van de auto.

De huurkoop loopt tot aan alle verplichtingen is voldaan. Na de betaling van de laatste termijn gaat het eigendom (de auto) over naar de koper. Het risico van huurkoop is dat wanneer minder dan 75% van de verkoopsom is betaald en verdere betalingen niet meer waarschijnlijk zijn, de verkoper de auto terug kan vorderen. De auto werkt dus in feite als een onderpand.

Dit maakt een goede, schriftelijke overeenkomst noodzakelijk. Indien toch mondelinge afspraken zijn gemaakt gaat het niet om huurkoop maar om aankoop op afbetaling. In de schriftelijke overeenkomst moeten de volledige verkoopprijs, aflossingsschema en het voorbehoud met betrekking tot de eigendomsoverdracht worden vermeld. Het is voor de koper daarnaast belangrijk om vooraf na te gaan of aan alle betalingen kan worden voldaan en vervelende consequenties te voorkomen. In sommige gevallen wordt door de verkoper een BKR toetsing gedaan om mensen met een hoger risicoprofiel van te voren uit te sluiten van huurkoop.

Een auto leasen of een auto kopen op basis van huurkoop?

Privé lease van een auto is zuivere huur en dus anders dan huurkoop. Maandelijks moet een vastgesteld bedrag betaald worden door de klant voor het volledige gebruik van de auto. Op die manier blijft er geen schuld over en worden risico’s voor onderhoud, restwaarde en rentestijgingen uitgesloten. Ook is er geen verplichting tot overname van de auto: aan het einde van de leaseperiode kan de auto worden geretourneerd naar de leasemaatschappij. Vervolgens kan de klant een andere auto leasen of een auto kopen bijvoorbeeld. Dit is ook direct het nadeel, de klant betaalt op de lange termijn maandelijks voor het gebruik van de auto, maar deze wordt nooit eigendom van de klant.

In de leaseprijs zitten rentekosten en autoverzekering inberekend. Echter vallen deze kosten vaak mee, omdat een leasemaatschappij deze goedkoper kan inkopen. Vaak is het daardoor goedkoper om te leasen. Voor het leasen van een auto vormt een BKR registratie niet altijd een obstakel.

Het verschil tussen een auto kopen op basis van huurkoop en een auto leasen

Het verschil tussen leasen en huurkoop zit hem in de terugvorderbaarheid van de auto. Bij een contract met huurkoop kan de dealer de auto terugvorderen als een betaling wordt gemist. Bij een leasecontract ligt dit ingewikkelder. Het is dus aan de klant of er mogelijkheden zijn om risico te dragen en uiteindelijk de auto in het bezit te hebben of dat het voordeliger is om te kiezen voor het leasen van een auto op de langere termijn.