De gevaren van flitskrediet

Sinds een aantal jaar zijn flitskredieten die op internet worden aangeboden zeer populair. In dit artikel informeren we je over de gevaren van flitskrediet.

De gevaren van flitskrediet

De leningen die op internet worden aangeboden worden vaak flitskredieten genoemd. Dit omdat deze leningen gemakkelijk af te sluiten zouden zijn. Tevens claimen deze kredietverstrekkers dat er tevens weinig kosten aan de leningen verbonden zijn. In de praktijk blijkt dit soms niet het geval te zijn. Daarbij zijn de leningafnemers een relatief kwetsbare groep, omdat zij zich in een financieel lastige situatie bevinden. Een correcte en volledige informatieverstrekking is daarom extra belangrijk. In dit artikel zetten we een aantal feiten en belangrijke aandachtspunten op een rij.

Controle op de gevaren van flitskrediet

In Nederland zijn er een aantal externe partijen die zich bekommeren om de veiligheid van (online) leningen. Dit zijn het AFM en het Nibud. Deze organisaties bieden hulp bij (of ter preventie van) schulden en geven voorlichting. Tevens stellen deze partijen onderzoeksrapporten op, om eventuele bedreigingen en knelpunten snel te kunnen traceren. Het AFM is tevens verantwoordelijk voor de lidmaatschappen aan kredietverstrekkers en zorgt ervoor dat kredietverstrekkers op jaarbasis niet meer dan 15% van de leensom aan rente in rekening kunnen brengen. Zo gaan deze organisaties schulden en betalingsproblemen tegen. Op de website van het AFM en het Nibud kun je hier meer informatie over vinden.

Dit zijn de gevaren van flitskrediet waar je op moet letten

Natuurlijk kun je als leningafnemer ook zelf de veiligheid van de lening die je afsluit in de gaten houden. Een handig hulpmiddel daarbij is de risicometer van het Nibud. Onderstaande punten zijn in ieder geval van belang bij het afsluiten van een flitskrediet:
1. De kredietverstrekker waarbij jij geld leent moet wettelijk staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit betekent dat de kredietverstrekker onder controle van de overheid staat en is verplicht de lening te melden en zich te houden aan de regels van de Wet Consumentenkrediet. Om dit na te gaan kun je het KvK-nummer op de website van de kredietverstrekker controleren.

2. In sommige gevallen wordt een lening gepromoot als ‘rentevrij’. Het is niet onmogelijk dat een lening rentevrij is, maar er is dan meestal sprake van een andere vorm van kosten. Deze verborgen kosten kunnen duur uitvallen, controleer daarom van te voren goed wat er precies aan de hand is.

3. De leningen die je op internet kunt afsluiten gaan vaak om kleine bedragen en bovendien kun je deze leningen maar voor een korte periode (maximaal drie maanden) afsluiten. Ga daarom van te voren na of jij het geleende geld op tijd weer beschikbaar kunt hebben.

4. De voorwaarden voor een lening kunnen per aanbieder verschillen, ook al gaat het om dezelfde vorm van krediet. Wees dus altijd alert op de voorwaarden en zorg dat jij geen onnodig risico loopt. De wettelijke voorwaarden zijn uiteraard voor alle leningen gelijk.

5. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dit meestal ook zo. Laat je dus niet misleiden door lokkertjes of loze beloftes.

Flitskredieten zijn de laatste jaren veel in het nieuws geweest. Onder andere vanuit Tros Radar, Nu, AFM en Nibud klonken negatieve geluiden. Dit omdat de introductie van flitskrediet tot een verhoging van de schuldencijfers heeft geleid. Naar aanleiding daarvan zijn de regels aangescherpt. Kredietverstrekkers die meer dan 15% rente rekenden kregen een boete en van de 19 kredietverstrekkers zijn er nu nog slechts 5 actief. De hoop is dat dit in de toekomst tot een verlaging van de schuldencijfers zal leiden.