Welke leningen registreert het Bureau Krediet Registratie?

Wat is de functie van het Bureau Krediet Registratie (BKR) en welke leningen registreert het BKR? In dit artikel meer informatie over het BKR en geld lenen!

Wat is het Bureau Krediet Registratie

Het Bureau Krediet Registratie, BKR afgekort, houdt een databank bij waarin alle kredietnemers geregistreerd staan. Wanneer je een financiële verplichting aangaat, wordt je bij het Bureau Krediet Registratie aangemeld door het bedrijf. Een BKR registratie is dus niet per se iets negatiefs. Mits jij jouw betalingsverplichtingen nakomt, heeft een BKR registratie geen gevolgen voor jouw kredietwaardigheid of mogelijkheid nieuwe leningen aan te gaan. Echter worden ook betalingsachterstanden of schulden bij het BKR gemeld door het bedrijf waarbij jij de betalingsverplichting bent aangegaan. Deze gegevens kunnen vervolgens door alle financiële instellingen worden ingekeken. Zo kunnen financiële instellingen klanten toetsen op kredietwaardigheid en bepalen of zij een kredietnemer een nieuwe lening kunnen verstrekken op veilige wijze.

Welke leningen registreert het Bureau Krediet Registratie?

Niet alle leningen worden gemeld bij het Bureau Krediet Registratie. Hieronder vind je een overzicht van welke leningen wel geregistreerd staan bij het BKR. Dat wil zeggen dat wanneer je een financiële verplichting aangaat van deze soort, je aangemeld wordt bij het Bureau Krediet Registratie:

– Persoonlijke leningen
– Doorlopend krediet
– Creditcard limiet
– Klantenpas limiet
– Roodstand limiet
Voorwaarde voor een BKR registratie is dat het gaat om een lening van minimaal 500 euro.

Welke leningen registreert het Bureau Krediet Registratie niet?

Dit betekent dat er ook leningen zijn die niet geregistreerd worden bij het BKR. Dit zijn dus alle leningen onder de 500 euro, en daarnaast:

– Huurachterstanden
– Openstaande rekeningen bij de energieleverancier
– Studieschulden
– Hypotheek (met uitzondering van achterstand betaling)
– Restschuld
– Onderhandse lening
Een telefoonabonnement wordt wel geregistreerd, bij de stichting Preventel.

Welke codering hanteert het Bureau Krediet Registratie

Wanneer jouw lening bij het BKR is aangemeld en jij geen betalingsachterstanden hebt opgelopen, staat er geen codering achter jouw naam. In sommige gevallen is echter wel sprake van een codering. Hieronder staat uitgelegd wat deze coderingen precies betekenen.

A Betaalachterstand
H Betaalachterstand ingelopen

Kortom, een A codering is negatief, een H codering hoeft niet als negatief gezien te worden. Ook binnen deze coderingen zijn er nog verdere subcoderingen die veel informatie kunnen geven.

1 Betalingsregeling of aflossingsregeling getroffen
2 De openstaande schuld is opeisbaar gesteld
3 Er is een bedrag hoger dan 250 euro afgeboekt
4 De lening afnemer is onbereikbaar

Een A4 codering is daardoor dus negatiever dan een A1 codering bijvoorbeeld. Kortom, men denkt vaak dat een BKR registratie een groot probleem is, maar dit hoeft niet zo te zijn.

Kan ik een lening aanvragen met een Bureau Krediet Registratie registratie?

Om na te gaan hoe groot de kans is dat jij bij reguliere kredietverstrekkers een nieuwe lening kunt aanvragen, kun je je BKR registratie opvragen. Je ontvangt dan informatie over de registratie en de precieze codering (indien aanwezig). Dit kan via een financiële instellingen, zoals bijvoorbeeld de bank. Vul bij de bank het formulier in en voeg een kopie van je legitimatiebewijs toe. Voor €4,95 ontvang je alle informatie van het Bureau Krediet Registratie. Met een negatieve codering is het vaak niet mogelijk om een lening af te sluiten, aangezien het BKR de kredietnemers wil behoeden voor hoge schulden of betalingsachterstanden. Echter zijn er voor noodsituaties vaak toch leningen te vinden op internet, die je kunt afsluiten ongeacht jouw BKR codering. De verantwoordelijkheid om de lening op tijd terug te betalen ligt dan bij jou, dus lees altijd de voorwaarden goed door en neem geen onnodige risico’s.