Een eigenwoningforfait: wat is dat?

Heb jij je ook altijd afgevraagd wat een eigenwoningforfait is en waar je rekening mee moet houden qua kosten? Hier vind je antwoorden!

Een eigenwoningforfait: wat is dat?

Voor degenen die zich afvragen wat een eigenwoningforfait precies is, schreven we dit artikel. Niet alleen vind je hier een korte toelichting wat een eigenwoningforfait inhoudt, maar ook hoe hoog de kosten hiervoor zijn en hoe deze worden berekend. Laten we beginnen met de definitie van het eigenwoningforfait. Feitelijk is een eigenwoningforfait een fiscale bijtelling over je koopwoning en dus een kostenpost. Dit omdat het bezitten van een eigen woning onder woongenot valt, waarover je belasting betaalt. Voor je eigenwoningforfait moet je dus een bedrag optellen bij je inkomsten uit box 1 (inkomen en woning). Op die manier wordt het te betalen bedrag bepaald.

Hoe bereken je de hoogte van het eigenwoningforfait?

Wellicht vraag je je af hoe de hoogte van het eigenwoningforfait precies bepaald wordt. Om de hoogte te berekenen wordt uitgegaan van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ-waarde). De gemeente is verantwoordelijk voor het vaststellen van deze waarde. De hoogte van de WOZ-waarde kan worden opgevraagd bij de gemeente. Meestal ontvang je standaard ieder jaar bericht hierover bij je aanslag gemeentebelastingen. De belastingdienst koppelt een percentage dat betaald moet worden over de WOZ-waarde van je koophuis, om zo de hoogte van het eigenwoningforfait te bepalen. Voor woningen met een waarde van €75.000 en € 1.050.000 betaal je 0,75% eigenwoningforfait in 2016. Het bedrag van het eigenwoningforfait komt daardoor meestal uit rond een enkele paar duizend euro. Dit bedrag wordt opgeteld bij het inkomen uit box 1.

Uitzonderlijke gevallen en een eigenwoningforfait

Wist je dat je alleen eigenwoningforfait betaald over de maanden dat je ook echt in de koopwoning hebt gewoond? Ben je dus pas later in het jaar gaan wonen in het koophuis, wordt alleen over die maanden eigenwoningforfait berekend. De datum van verhuizing, zoals deze bij de gemeente is geregistreerd, is daarin leidend.

Wees je bewust van regelingen zoals een eigenwoningforfait

Kortom, een eigenwoningforfait is een extra bedrag dat je betaald over (de waarde van) je woning. Veel mensen die een huis kopen hebben zich niet verdiept in de extra kosten en laten zich verrassen. Of zij vergeten zelf het eigenwoningforfait mee te rekenen bij de belastingaangifte, met boetes tot gevolg. Kortom, het is belangrijk dat jij je goed laat informeren en correct belastingaangifte doet. Het kan in sommige gevallen ook nuttig zijn om advies in te winnen van een boekhouder of accountant, om fouten te voorkomen.

Overweeg jij ook een koophuis aan te schaffen? Wees dan goed voorbereid. Bekijk of jij de lasten van de woning kunt dragen, zowel de hypotheekrente, aflossingen en bijkomende kosten zoals het eigenwoningforfait. Sommige kopers nemen een extra hoge hypotheek, om zeker te zijn dat de extra kosten voor een koopwoning gedragen kunnen worden.