Financieel opvoeden: wat je je kind wilt leren over geld

Het is belangrijk om stil te staan bij wat financieel opvoeden precies inhoudt. Met deze stappen leer je je kind het noodzakelijke over geld!

Financieel opvoeden in de praktijk

Een goede financiële opvoeding is belangrijk: hier wordt de basis gelegd voor later. Als je kind de waarde van geld herkent, zullen zich in de toekomst minder financiële problemen voordoen. Je moet je kind leren sparen, omgaan met zakgeld en kleedgeld en duidelijke afspraken maken. Zo leg je een goede basis voor financiële opvoeding. In dit artikel enkele belangrijke lessen over geld die je je kinderen wilt leren!

Financieel opvoeden en sparen

Een groot deel van de Nederlanders spaart en dat is niet voor niets: een financiële buffer helpt je om financiële problemen en hoge kosten te voorkomen. Door je kind zakgeld te geven, kan je kind leren dat er voor leuke dingen gespaard moet worden. Ook als het gaat om sparen zonder concreet doel, zodat je altijd financiële ruimte hebt.

Financieel opvoeden en lenen

Een andere belangrijke les om je kinderen te leren, is dat je niet meer uit kunt geven dan je hebt. Hoewel veel kredietverstrekkers en creditcardmaatschappijen ons anders willen doen geloven, is lenen geen optie. Lenen kost geld en bovendien kan het leiden tot ernstige financiële problemen. Spaar dus liever wat langer dan dat je schulden aangaat om een bepaalde aankoop te doen.

Prioriteiten bij financieel opvoeden

Leer je kind wat belangrijk is. Niemand vindt het leuk, maar het is belangrijk dat je iedere maand eerst de verplichte uitgaven (vaste lasten) bepaalt, voordat je geld kunt uitgeven aan leuke dingen. Dit heeft alles te maken met prioriteiten stellen.

Genieten van geld

Een andere belangrijke les die misschien minder voor de hand ligt, maar wel belangrijk is, is je kind laten genieten van geld. Geld is ook bedoelt om het leven aangenamer en gemakkelijker te maken. Het is dus helemaal prima om af en toe te genieten van een (grote) aankoop of een duur uitje, mits het gaat om een bewuste uitgave die past binnen je budget.

Financieel opvoeden op verschillende manieren

Je kunt natuurlijk over dit soort onderwerpen met je kinderen in gesprek gaan, maar wat nog meer indruk maakt is spelenderwijs leren (zoals bepaalde educatieve spelletjes op de computer), of met eigen zakgeld ‘oefenen’. Praktijk leren blijkt vaak een groter besef te geven van de waarde van geld en leert kinderen dat je moeite moet doen om iets te krijgen. Bekijk dus goed welke methoden jij wilt meenemen bij de financiële opvoeding van je kinderen en geef je kinderen een breed perspectief. Daar plukken ze in de toekomst de vruchten van!