Dit zijn valkuilen van een lage hypotheekrente

Is de lage hypotheekrente voor jou reden om een hypotheek te overwegen? Om verantwoord te lenen geven we je tips over de meest voorkomende valkuilen.

Een lage hypotheekrente

Momenteel is de rente laag. Dat betekent dat sparen niet veel oplevert. Ook betekent het dat een hypotheek relatief voordelig kan worden afgesloten. Dit kan verleidelijk zijn, maar let altijd op de valkuilen. Hieronder geven we enkele tips om risico’s en geldproblemen ten gevolge van het leven van geld te vermijden.

Tip 1: leen niet teveel bij een lage hypotheekrente

Als de rente op de hypotheken laag is, is het bedrag dat het maximaal kunt afnemen vaak hoger. De maandlasten zullen gelijk uitkomen. Laat je echter niet verleiden om een hogere hypotheek af te nemen, want deze hypotheek moet natuurlijk wel worden afbetaald. Het welbekende ‘geld lenen kost geld’ gaat ook hier op. Het kan verstandig zijn om gebruik te maken van een online rekentool om te berekenen wat jouw maximale hypotheek is op basis van maandlasten.

Tip 2: extra aflossen met lage hypotheekrente?

Een andere vraag waar veel mensen mee rondlopen is of het verstandig is om extra af te lossen op je hypotheek. Het verschilt per aanbieder hoeveel je boetevrij extra kunt aflossen, meestal komt het neer op ongeveer 10% of 20%. De rente die je bespaart met extra aflossen is vaak hoger dan de rente die je op een spaarrekening zou krijgen, wat extra aflossen interessant maakt. Maar let op, je krijgt dan ook minder hypotheekrenteaftrek. Het netto voordeel is dus kleiner. Bedenk ook of je het spaargeld kunt missen. Het is wel verstandig om een buffer te hebben voor nooduitgaven. Online zijn verschillende tools te vinden om te berekenen hoe hoog jouw financiële buffer precies moet zijn.

Tip 3: is het verstandig om je hypotheek over te sluiten bij een lage hypotheekrente?

Indien jij een hypotheek hebt waarbij de rente nog voor langere termijn vaststaat, kan een lage hypotheekrente aanleiding zijn om je hypotheek over te sluiten. Natuurlijk is het de vraag of dit zomaar kan en of het ook echt voordeliger is. Vaak zijn er wel mogelijkheden om dit te doen en zul je een lager bedrag aan rente betalen. Echter zul je wel een boete moeten betalen voor vroegtijdig aflossen (in de meeste gevallen). Ook kan het zijn dat er kosten in rekening worden gebracht voor advies van een notaris bijvoorbeeld. Het is dus zaak om te berekenen of deze kosten opwegen tot wat je bespaart met een lagere hypotheekrente.

Als je rente nog lange tijd vaststaat, dan kun je je hypotheek oversluiten. Je lost dan je bestaande hypotheek af. Bij een andere aanbieder sluit je een nieuwe hypotheek af met een lagere rente. Dit betekent wel dat je een boete moet betalen. Ook maak je kosten voor advies en bijvoorbeeld de notaris.

Tip 4: is rentemiddeling een optie bij een lagere hypotheekrente

Mocht een lagere hypotheekrente jou interessant lijken, maar kun je niet in één keer de boete betalen om je oude hypotheek af te lossen? Vaak is er een mogelijkheid tot rentemiddeling. De hypotheek blijft dan lopen bij dezelfde hypotheekaanbieder, maar wel betaal je een nieuw (lager) bedrag aan rente. De boete die je betaalt bij oversluiten zit als opslag berekend in deze nieuwe rente. Je betaalt de boete van vervroegd aflossen dus gespreid over meerdere termijnen. Of dit interessant is in jouw situatie hangt af van je hypotheek: de vorm, de rentevastperiode, hypotheekvoorwaarden en eventuele bijkomende kosten. Bij bankspaarhypotheken en beleggingshypotheken is rentemiddeling af te raden. Kies nooit voor trucs of rare constructies om te profiteren van lagere hypotheekrente, aangezien deze zeer risicovol of zelfs illegaal kunnen zijn.
Kortom, hoewel een lage hypotheekrente zeer gunstig en interessant kan zijn, blijft het altijd belangrijk om goed te overwegen wat in jouw persoonlijke situatie interessant is en je goed te laten informeren.